Werkpaleis Koning

Werkpaleis Koning

Sinds 1984 wordt Paleis Noordeinde gebruikt als werkpaleis van eerst Koningin Beatrix, en later door Koning Willem-Alexander.

Iedereen kent eigenlijk het paleis wel, want vanaf hier vertrekt op Prinsjesdag de Koninklijke stoet naar de Ridderzaal, en na de rijtoer, komt de Koninklijke familie altijd nog even op het balkon om de enthousisate toeschouwers te begroeten.

Werkpaleis Noordeinde

Iedere woensdag ontvangt de Koning in zijn werkpaleis nieuwe ambassadeurs, die tijdens dit bezoek hun geloofsbrieven aanbieden.

Dat is, mits er een nieuwe ambassadeur is, toch wel leuk om te zien, aangezien het met enig ceremonie gebeurt.

Muziek, en een erewacht voor de nieuwe ambassadeur, die met de koets naar het werkpaleis van de Koning wordt gebracht.

Overigens wordt het paleis ook voor andere onvangsten gebruikt, bijvoorbeeld als de Koning een sportploeg wil eren.

Je kunt bovendien altijd zien of de Koning in het paleis aanwezig is, aan de wapperende vlag op het paleis, en als je geluk hebt, kan je een glimp van de Koning en de Koningin opvangen, die overigens nooit te beroert zijn om terug te zwaaien, of een hand te geven.

Andere gebeurtenissen

Paleis Noordeinde wordt niet alleen als werkpaleis gebruikt, maar ook bij bijzondere gebeurtenissen van de Familie Oranje-Nassau.

Zo is het paleis verschillende keren gebruikt om overleden familieleden op te baren, onder andere bij het overlijden van Prinses Juliana en Prins Bernhard, en rijdt de rouwstoet vanaf het paleis naar de grafkelder van de familie Oranje-Nasau in de Nieuwe kerk in Delft.

Ook trouwden verschillende familieleden vanuit Paleis Noordeinde, en lagen de feilicitatieregisters bij de geboorten van de prinsesse Amalia, Alexia en Ariane in het paleis.

Paleis Nooreinde is overigens niet het enige paleis dat bij wet aan de Koning ter beschikking wordt gesteld, want ook Paleis Huis ten Bosch, en het Paleis op de Dam in Amsterdam worden gebruikt.