Koningshuis

Koningshuis

Het Koningshuis, en je of je nu een voorstander bent, of liever een Republiek wilt, is natuurlijk al eeuwen aan Nederland verbonden.

Maar wat veel mensen niet weten, de eerste Koning was geen Nederlander, en ook geen lid van de familie Oranje-Nassau.

De eerste Koning van Nederland was namelijk de broer van Napoleon Bonaparte, Lodewijk Napoleon, die in 1806 door Napoleon Bonaparte werd aangesteld als Koning van Holland.

Pas in 1813 wordt de echte Monarchie ingesteld, toen Willem Frederik uit het huis Oranje-Nassau de titel Soeverein vorst der Verenigde Nederlanden aanvaardde, en Koning Willem I werd.

Overigens was Nederland natuurlijk al veel eerder deel van een andere Monarchie, maar zweerde in 1581 de monarchie van de Landsheren van het Hansburgse huis af.

Het Koningshuis is belangrijk voor Nederland

Of je nu voorstander bent, of tegenstander, je kunt niet ontkennen dat het Koningshuis voor Nederland enorm belangrijk is, en met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima is het Koningshuis niet alleen in Nederland erg geliefd, maar wereldwijd erg geliefd.

Dat kan je bijvoorbeeld zien als het Koningspaar op bezoek gaat in het buitenland, als nagenoeg net zo veel mensen staan te kijken, te zwaaien, en te juichen, als bij belangrijke gebeurtenissen in Nederland zelf.

Niet allen de Koninginnen, zoals Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix, de Koningen Willem I, II, en II, ook en vooral Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn altijd al erg betrokken geweest bij de Nederlandse bevolking, en je merkt dat hun hart op de juiste plaats zit.

Dat zie je bijvoorbeeld als de Koning en Koningin in contact komen met ‘normale’ mensen, en hoe hartelijk ze overkomen.

Bovendien, mag je best wel trots zijn op dit Koningshuis, en het is te hopen, dat Nederland hier nog lang van mag profiteren.