Geschiedenis

Geschiedenis

De geschiedenis van Paleis Noordeinde is toch best wel lang, aangeziend het oudste gedeelte van het paleis dateerd uit het begin van de 16e eeuw, toen Willem Goudt, de toenmalige rentmeester van de Staten van Holland, een middeleeuwse hofstede tot een groot huis liet verbouwen.

Het einige wat nog over is van deze oude hofstede, zijn gedeelten van de kelders, die nog steeds deel uitmaken van het souterrain van Paleis Noordeinde.

In de periode 1566 tot 1591 kreeg het Paleis al weer een andere eigenaar, en daarna wordt het pand gehuurd door de Staten van Holland, waarna het in 1595 door de Staten van Holland wordt gekocht.

Als dank voor bewezen diensten door Willem van Oranje, wordt het pand als woonhuis ter beschikking gesteld aan zijn weduwe, Louise de Yoligny, en haar zoon Frederik Hendrik, en in1609 wordt uiteindelijk het pand aan de familie geschonken.

En daarmee kan je ok al weer de rijke geschiedenis van het pand zien.

Het woonhuis, dat de Oude Hof genoemd wordt, wordt door Prins Frederik Hendrik verbouwd.

De verbouwing ligt onder de leiding van Pieter Post en Jacob van Campen, die ook verantwoordelijk waren voor de bouw van Paleis Huis ten Bosch.

Bij de verbouwing wordt het hoofgebouw verlengd, en worden aan beide kanten vleugels aangebouwd, waardoor de karakteristiek H-vorm van Paleis Noordeinde ontstaat.

En ook na de dood van Prins Frederik Hendrik, gaat de geschiedenis van het paleis verder, als de Oude Hof met regelmaat bewoond wordt door zijn weduwe, Prinses Amalia.

Na haar dood wordt het paleis bijna niet meer gebruikt, en na de dood van Koning-Stadhouder Willem III in 1702, komt het paleis in handen van de Pruisische Koning Frederik Willem, die een kleinzoon was van Prins Frederik Hendrik.

De latere Koning Willem I gaat in 1792 in het paleis wonen, maar als de Fransen in 1795 het land binnenvallen, is het gezin natuurlijk gedwongen om naar Engeland uit te wijken, en de Oude Hof wordt eigendom van de Bataafse Republiek.

Daardoor is Paleis Noordeinde ook nu nog eigendom van de Overheid, en vormt het een belangrijk deel van de Nederlanse geschiedenis.

Na de Franse tijd wordt in de grondwet vastgelegd, dat de Koning, Willem I, een winterverblijf en een zomerverblijf ter beschikking krijgt, en de Oude Hof wordt na een grondige verbouwing, als Paleis Noordeinde het winterverblijf.

Koning Willem II gebruikt Paleis Noordeinde niet vaak als winterpaleis, want hij heeft de voorkeur aan Paleis Het Loo, maar hij geeft in 1876 wel opdracht tot de bouw van de Koninklijke Stallen.

Na het huwelijk van Koning Willem III met Koningin Emma, blijft Paleis Noordeinde dienst doen als winterpaleis, en hun dochter, Koningin Wilhelmina wordt in het paleis geboren.

Na het overlijden van Willem III, blijven Koningin Emma en dochter Wilhelmina het paleis gebruiken als winterpaleis, en Koningin Emma geeft in 1895 de opdracht om in de tuin van het Paleis het Koninklijk Huisarchief te bouwen.

Geschiedenis van Paleis Noordeinde na 1900

Als in 1901 Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik trouwen, verhuist Koningin-moeder Emma naar Paleis Lange Voorhout, en blijft Paleis Noordeinde het winterverblijf van Koningin Wilhelmina en Prisn Hendrik.

Na de tweede wereldoorlog wordt het paleis nog korte tijd door de Koningin gebruikt als residentie.

In 1948 worden bij een brand, grote delen van Paleis Noordeind everwoest, en Koningin Juliana en Prins Bernhard geven als residentie de voorkeur aan Paleis Soestdijk.

Pas na een grote restauratie, neemt Koningin Beatrix Paleis Noordeinde in 1984 in gebruik als werkpaleis, en na 2013 Koning Willem-Alexander.

Meer Informatie

Meer over de geschiedenis kan je o.a. lezen op:
https://www.koninklijkhuis.nl
Wikipedia